Welke hypotheekvorm is de beste keuze voor mijn nieuwe woning?

Voordat u een woning wilt gaan kopen is het verstandig om van te voren naar een hypotheekadviseur te gaan. Zo bent u voorbereid tijdens het zoeken van een woning. U weet namelijk dan meteen wat u kan lenen. Met de hulp van een deskundig hypotheekadviseur kunt u een weloverwogen beslissing nemen. Toch is het handig om alvast te weten welke hypotheekvormen op dit moment gebruikelijk zijn.

Wat houdt een lineaire hypotheek in?

In een lineaire hypotheek lost u de volledige hypotheekschuld af gedurende de looptijd. Uitgaande van een looptijd van 30 jaar lost u de hypotheek maandelijks met vaste bedragen in 360 maanden af. U hebt bijvoorbeeld een hypotheek van €324.000. Als u deze schuld met een lineaire hypotheek afbetaalt, betaalt u maandelijks: €324.000 / 360 maanden = €900 af. Uw maandlast bestaat uit deze aflossing en de verschuldigde rente. Met een hypotheekrente van 1,5% betaalt u in de eerste maand €405 aan hypotheekrente. Na iedere afbetaling daalt uw maandlast iets. De maandlasten beginnen dus hoog en worden steeds lager.

Een hypotheekvorm kiezen is een belangrijk besluit. De hypotheek moet namelijk nu en ook in de toekomst goed bij u passen en moet natuurlijk betaalbaar zijn en blijven. Er zijn in de loop der jaren tientallen hypotheekvormen gelanceerd door geldverstrekkers. De populairste drie gaan we toelichten. Het gaat om de lineaire hypotheek, de annuïteitenhypotheek en de aflossingsvrije hypotheek 

De hypotheek moet namelijk nu en ook in de toekomst goed bij u passen en moet natuurlijk betaalbaar zijn en blijven. Er zijn in de loop der jaren tientallen hypotheekvormen gelanceerd door geldverstrekkers. De populairste drie gaan we toelichten. Het gaat om de lineaire hypotheek, de annuïteitenhypotheek en de aflossingsvrije hypotheek. 

Wat is een annuïteitenhypotheek?

Ook met deze hypotheekvorm betaalt u de hypotheekschuld gedurende de looptijd volledig af. Met de annuïteitenhypotheek profiteert u van vaste hypotheeklasten zolang het rentepercentage ongewijzigd blijft. De samenstelling van de maandlast verandert wel. In het begin bestaat de maandlast voor het grootste deel uit rente. Door de maandelijkse aflossingen betaalt u steeds minder aan rentelasten. Hierdoor gaat u steeds meer afbetalen op de hypotheekschuld. De annuïteitenhypotheek geeft vooral in de eerste helft van de looptijd lagere maandlasten dan de lineaire hypotheek.

Toch kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek

Tot 2013 werd de aflossingsvrije hypotheek veel gekozen als hypotheekvorm. Sinds 2013 geeft deze hypotheekvorm voor nieuwe hypotheken geen recht meer op hypotheekrenteaftrek. Kiezen voor deze vorm is daardoor minder aantrekkelijk geworden. Door de zeer lage hypotheekrente is het niet meer aftrekbaar zijn van de betaalde hypotheekrente een kleiner probleem geworden. Tegenwoordig wordt de aflossingsvrije hypotheek daardoor weer vaker gekozen. Een huis volledig financieren met een aflossingsvrije hypotheek mag niet, maar voor een deel van de lening mag het. Een groot voordeel van de aflossingsvrije hypotheek is dat u niet aflost op de hypotheekschuld. Dit maakt het een hypotheekvorm met lage maandlasten. Het niet aflossen op de schuld is ook gelijk één van de nadelen. De schuld blijft namelijk ook na de looptijd bestaan. Hebt u nog een hypotheek van vóór 2013? Onder voorwaarden kunt u de hypotheekvormen in uw huidige hypotheek meenemen naar de volgende hypotheek. Uw hypotheekadviseur kan u er meer over vertellen.

Wat is de verstandigste keuze?

Er is niet één keuze die voor iedereen de verstandigste is. De meest ideale hypotheek is voor iedereen weer anders. De aflossingsvrije hypotheek heeft bijvoorbeeld nadelen, maar als een koophuis alleen door deze hypotheekvorm haalbaar is, kunt u er toch voor kiezen. De populairste hypotheekvorm van de drie is de annuïteitenhypotheek. In samenspraak met uw hypotheekadviseur komt u tot de best passende hypotheek.

Wilt u meer weten over het financieren van een koopwoning? Neem contact op met uw hypotheekadviseur voor een advies op maat. REMAX TOONaangevend makelaardij helpt u op alle gebieden van vastgoed.