Het biedlogboek

Wij vinden dat je als makelaar transparantie en eerlijk moet zijn. Wij liggen daarom in het kort uit wat precies het biedlogboek betekent.

 

Vanwege de krapte op de woningmarkt waren er uitzonderlijke biedingen. Woningzoekers zonder aankoop makelaar tasten in het duister als zij een bod doen op een woning die zij graag willen kopen. De brancheorganisatie VBO en wij willen dat alle kopers een eerlijke kans krijgen en ook het gevoel krijgen dat het bieden eerlijk is gegaan. 

Eerlijk bieden is een systeem dat door makelaars wordt gebruikt om biedingen binnen te krijgen. Je kunt met eerlijkbieden de onderlinge verschillen tussen biedingen verkleinen. Iedereen kan dezelfde informatie achterlaten. Sinds 1 januari 2023 moeten makelaars die aangesloten zijn bij een brancheorganisatie verplicht gebruik maken van een biedlogboek. Dit houdt in dat je als koper inzicht 👀 krijgt in de eerdere biedingen. Met als doel meer transparantie te bieden gedurende het gehele koopproces.

Het biedlogboek is een digitaal logboek waarin alle biedingen genoteerd worden die op de woning zijn gedaan. Deze biedingen worden anoniem opgeslagen en bevatten naast de hoogte van het bedrag ook het tijdstip 🕒 van het bod, eventuele voorbehouden en of er een boodschap door de potentiële koper is toegevoegd. De inhoud van de voorbehouden en de persoonlijke boodschap zijn niet zichtbaar.

Als koper doe jij een bod.

Bij een bod moet er bepaalde informatie wordenn gegeven. De volgende informatie vragen wij aan u als koper. 

Uw gegevens

Denk hier bijvoorbeeld contactgegevens van u en eventueel die van uw partner. 

De koopsom

De koopsom is eigenlijk niets anders dan het bedrag dat jij wilt betalen voor jouw droomwoning.

Ontbindende voorwaarde

Je hebt verschillende voorbehouden die je kan uitbrengen bij je bod. De meest voorkomende voorbehouden bij het kopen van een woning zijn een financieel voorbehoud, bouwtechnische keuring en NO-risk clausule. Wat houdt precies een ontbindende voorwaarde in? Lees onze blog over ontbindende voorwaarden. 

Voorkeuroplevering

Wanneer wil jij intrekken in de woning? De verkoper heeft meestal zijn voorkeur doorgegeven aan de makelaar. Jij kan hierdoor jouw voorkeur aangeven. Zo kun je voordeel hieruit trekken.

Motivatie

De gunfactor wordt steeds belangrijker voor de verkopers. Het kan alleen in jouw voordeel werken om een bericht achter te laten voor de verkopers.