Kopen of huren

Het huren van een huis heeft voordelen ten opzichte van het kopen van een huis, maar toch is kopen meestal verstandiger. Een huis kopen is namelijk een goede investering, zelfs als de huizenprijzen de komende jaren dalen. RE/MAX TOONaangevend Makelaardij leggen u uit waarom dit zo is


In de afgelopen acht jaar zijn de huizenprijzen hard gestegen. Er waren uitschieters met een gemiddelde stijging van meer dan tien procent in één jaar. Dit is mede veroorzaakt door een tekort aan woonruimte en door de zeer lage hypotheekrente. Een koophuis is dus een goede investering gebleken. Helaas zijn resultaten uit het verleden geen garantie voor de toekomst.

Waarom is een koophuis nog steeds een goede investering?

De meeste huizenkopers kiezen voor de annuïteitenhypotheek of de lineaire hypotheek. In deze hypotheken lost u de hypotheekschuld gedurende de looptijd volledig af. Bij het bereiken van de einddatum van de hypotheek hebt u dus een hypotheekvrij huis en vanaf dat moment hebt u geen hypotheeklasten meer. Door het kiezen voor een rentevast periode van bijvoorbeeld 20 jaar, kunt u de maandlasten voor 20 jaar vastzetten. Dat lukt u zeker niet met een huurhuis. Een bijkomend voordeel is dat de aan de hypotheek gekoppelde overlijdensrisicoverzekering zorgt voor een aflossing van de hypotheekschuld na overlijden van de huiseigenaar.

Wat als de huizenprijzen kelderen?

De huizenprijzen kunnen niet onbeperkt 8-10% per jaar blijven stijgen. Uiteindelijk worden huizen namelijk onbetaalbaar voor de doelgroep. Het gemiddelde inkomen stijgt namelijk veel minder hard. Omdat een koophuis in een moderne hypotheek tijdens de looptijd wordt afbetaald, daalt de schuld op het huis. Op de langere termijn gerekend wordt de schuld zelf volledig afbetaald. Bij het sterk dalen van de huizenprijzen is er geen probleem of wordt het probleem in ieder geval kleiner door aflossingen.

Het verschil in lasten met een huurhuis is groot

De huren stijgen meestal jaarlijks, afhankelijk van de hoogte van de inflatie. Stel, een huurder betaalt nu €1.000 per maand aan de verhuurder. Als de huur de komende 30 jaar gemiddeld 2,5% stijgt per jaar, is de huur over 30 jaar ruim verdubbeld. Een huiseigenaar kan de hoogte van de maandlasten voor de volledige looptijd vastzetten en over 30 jaar zakken de maandelijkse hypotheeklasten naar nul. Geen hypotheeklasten meer en een huis achter de hand met een waarde van honderdduizenden euro’s.

Met een eigen huis hebt u wel hogere onderhoudskosten

Eigenaren van een huis staan wel voor kosten die huurders niet hebben. Huiseigenaren moeten vooral rekening houden met de onderhoudskosten. U kunt denken aan het vervangen van een cv-installatie, maar bijvoorbeeld ook het vervangen van het dak of de kozijnen. Deze kosten nemen een deel van het voordeel van een koophuis weg, maar dat is natuurlijk maar een klein nadeel als u het vergelijkt met de voordelen.

Wilt u alles weten over het kopen van een huis en de voordelen en de nadelen? Maak een afspraak met ons en wij praten u bij.